Somtam

 SOMTAM



BAHAN-BAHAN:

  • 1 mangkuk parutan betik muda
  • 1 biji tomato | dadu kecil
  • 4 biji cili padi
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji limau nipis | perah jusnya
  • 2 sudu makan gula kabung Thai
  • Kicap ikan secukupnya
  • 1 sudu makan kacang tanah | kisar kasar
  • 1 sudu makan udang kering Thai | goreng
  • Garam secukupnya


CARA MEMASAK:

  1. Di dalam lesung, masukkan gula kabung Thai, tumbuknya hingga hancur.
  2. Kemudian masukkan cili padi dan bawang putih. Tumbuk lagi.
  3. Masukkan tomato, kicap ikan secukupnya dan jus limau nipis.
  4. Gaul rata dan sebatikan rasa agar seimbang rasa pedas, masin, manis dan sedikit rasa masam.
  5. Dalam mangkuk satukan betik, udang kering dan kacang tanah serta sos yang telah disediakan tadi. Gaul sebati.
  6. Sedia dihidangkan.

Comments

Popular Posts