Somtam
SOMTAM
BAHAN-BAHAN:
- 1 mangkuk parutan betik muda
- 1 biji tomato | dadu kecil
- 4 biji cili padi
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji limau nipis | perah jusnya
- 2 sudu makan gula kabung Thai
- Kicap ikan secukupnya
- 1 sudu makan kacang tanah | kisar kasar
- 1 sudu makan udang kering Thai | goreng
- Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
- Di dalam lesung, masukkan gula kabung Thai, tumbuknya hingga hancur.
- Kemudian masukkan cili padi dan bawang putih. Tumbuk lagi.
- Masukkan tomato, kicap ikan secukupnya dan jus limau nipis.
- Gaul rata dan sebatikan rasa agar seimbang rasa pedas, masin, manis dan sedikit rasa masam.
- Dalam mangkuk satukan betik, udang kering dan kacang tanah serta sos yang telah disediakan tadi. Gaul sebati.
- Sedia dihidangkan.
Comments
Post a Comment